Lastik Tamir Kiti Nedir, Nasıl Kullanılır?

Araç kullanan her sürücünün, muhakkak başvurduğu “Lastik Tamir Kiti”nin kullanım amacını, özelliklerini ve çok daha fazlasını sizin için açıklıyoruz.

Biliyoruz ki her otomobil sürücüsünün, yolda karşılaşabileceği beklenmedik olaylar için aldığı bazı tedbirler var. Özellikle de arızalanma riskine karşı sürücüler, pek çok alet ve gereçleri yanlarında bulunduruyor. Arızalanmanın yanında sürücülerin en sık karşılaştıkları durumlardan biri de lastik patlamaları... Bunun için de sürücülerin tercihi genelde bagajda lastik bulundurmak olsa da size, bugünlerde sıklıkla önerilen bir diğer seçenekten bahsetmek istiyoruz: Lastik Tamir Kiti.

Sprey formunda da temin edilebilen bu alet, yolculuğunuz sırasında patlayan lastiğinizi onarmanıza yardımcı oluyor. Bu sayede uzun uzadıya lastik değiştirme derdinden de sürüceleri kurtarıyor. Peki, bu aletler nasıl kullanılıyor, zararları var mı ya da geçici birer çözüm mü? Hepsini sizin için araştırdık.

Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır?

Herkesin kolaylıkla uygulayabileceği, son derece basit ve pratik olan bu yöntemin uygulama adımları sırası ile şöyle;

  • Öncelikle aracınızı, kriko yardımı ile biraz yükseltmelisiniz.
  • Ardından lastiği, aracınızdan söküp çıkartmalısınız.
  • Sonrasında, kendiliğinde de yapışkanlı formda olan fitili, lastiğe takma aparatının ucunda bulunan delikten, yarısına gelecek şekilde geçirmelisiniz.
  • Bundan sonraki adımınız, fitile yapıştırıcıyı düzgün bir şekilde sürmek olmalı.
  • Hemen ardından, daha evvel lastiği patlatan maddeyi çıkarmış olduğunuz deliğe, kiti sokup, fitilin içeride kalmasını sağlamalısınız.
  • Sonraki adımda, fitilin dışarıda kalan ucunu kesmeniz gerekiyor. Lastiği yeniden aracınıza taktıktan sonra en yakın benzinliğe gidip, lastiğe hava basmanız yeterli olacaktır.

İşte şimdi, yola kaldığınız yerden devam etmek için hazırsınız!

Lastik Tamir Kiti Veya Spreyi Zararlı mı?

Bu sorunun cevabı değişkenlik gösteriyor. Şöyle ki lastik tamir kiti, aslında fitil ve yapıştırıcıdan oluşan bir alet. Fitilin, tekerleğe girecek olan ucuna yapıştırıcı sürüp patlayan noktaya koyduğunuzda, yola kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Bu noktada her şey oldukça basit görünse de bu çözümün geçici olduğunu vurgulamakta fayda var. Diğer yandan bu işlem, yüksek hız esnasında yolda lastiğin patlamasına sebep olabildiği gibi lastiğin içerisindeki tellere zarar verebiliyor. Delik tam kapanmadığından içeri giren nem, lastikteki çelikleri de etkiliyor.

Öte yandan tamir spreyleri, yüksek ölçekli bir kompresör ve solüsyon olarak adlandırılan bir tür sıvıdan oluşuyor. Hava ile temas halindeyse kauçuk bir forma kavuşuyor. Köpük formundaki bu sıvının, lastiğin sibop deliğine bulaşması ve kuruması, lastiğe bir daha hava basmayı engelliyor. Ayrıca bu köpük madde, tekerleğin her yerine eşit miktarda yayılım gösteremiyor. Tamir için lastiği götürdüğünüzde ise patlayan kısım kolaylıkla bulunamıyor ve temizlenmesi ise oldukça meşakkatli bir hal alıyor.

Tüm bu sebeplerden ötürü, spreyleri genellikle önermiyoruz. Fakat tamir kitleri bir nebze de olsa yola devam edebilmenizi sağlayan aletlerden. Ancak sonrasında mutlaka lastiğinizi bir uzmana göstermeniz de fayda var. Bu gibi durumlar sonrası lastiğinizin her zaman tamir edilemeyebileceğini ve lastiği değiştirmek zorunda kalabileceğinizi de unutmayın.

Her Araç için Uygun mu?

Sıkça merak edilenlerden biri de “her araca uygun mu?” sorusu oluyor. Bu konuya şöyle açıklık getirelim. Eğer ki sahip olduğunuz araç, normal ya da hafif ticari araç sınıfından ise otomobilinizin markası ne olursa olsun, kiti kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmayacaktır. Ayrıca motosiklet ve hatta bisiklet gibi araçların tekerlekleri için de kullanabileceğinizi belirtelim.

Tekerleklere geri dönüşü olmayan zararları bulunabilecek bu aletler, bugün pek çok sürücü tarafından tercih ediliyor. Kısa vadede yola devam etmenizi sağlayan bu araçlar, sizi lastik değiştirme derdinden kurtarıp, küçüklükleri ile de aracınız da yer açsalar da geçici bir çözüm oldukları unutulmamalı. Bu nedenle, yolculuğunuzu sonlandırdığınızda, mutlaka lastik tamircinize uğramanızı tavsiye ediyoruz.