1970’lerde sıklıkla kullanılan ve adeta dönemin en popüler uygulamalarından biri olan lastik parlatma, günümüzde de tercih edilen yöntemlerden biri. Tekerleklerin bakımlı, parlak ve temiz görünmesini sağlayan bu yöntem sonrası sürücüleri, araç içi performans ve lastik ömrü gibi konularda ne gibi etkiler beklediğini araştırdık. Artıları ve eksilerini sırasıyla açıklayacağız, fakat önce gelin, bu lastik parlatıcı maddenin ne olduğuna yakından bakalım.
Lastik parlatıcılar, pek çok farklı kimyasallardan oluşabiliyor. Çoğunun alaşım maddesi ise silikon parlatıcılar olarak karşımıza çıkıyor. Sıvı haldeki bu parlatıcı ürünler, içeriğinde barındırdıkları nemli gliserin sayesinde lastiklere ilk günkü parlaklığını geri kazandırıyor. Peki, bu sıvı bileşen ile aracınızın lastiklerini nasıl parlatacağınızı biliyor musunuz? Haydi gelin, birlikte göz atalım.
Lastik parlatma işlemini, araç muayene ya da yıkama yerlerinde yapabileceğiniz gibi, ürünü kendiniz de temin ederek, parlatma işlemini yapabilirsiniz. Satın aldığınız parlatma spreyini, aracınızın lastiklerine sıkmanız ve hemen akabinde temiz bir bez ile üzerinden geçmeniz yeterli olacaktır. Arzuya göre işlemi, ikinci veya üçüncü kez tekrarlayabilirsiniz de. İşte, lastikleri parlatma işlemi bu kadar basit. Dikkat etmeniz gereken tek husus, ürünü çelik jantlardan uzak tutmanız. Bu gibi silikon temizleyiciler, çelik jantlar üzerinde yağlı bir görünüm oluşturduğundan, işlemi uygulama esnasında dikkatli olmanızı öneriyoruz.
Lastik parlatma işleminin bazı avantajları yok değil. Genellikle araç sahipleri, bu işlemin yalnızca otomobilin dış görünüşü için yapıldığını düşünseler de aslında otomobil için oldukça faydaları bulunan bir yöntem. O halde maddeler halinde açıkladığımız bu yararları tek tek incelemeye ne dersiniz?
Gelelim herkesin merak ettiği o soruya. Lastik parlatıcıları lastiklere zarar veriyor mu? Bu soruya üzülerek “evet” cevabını vermek istiyoruz. Çünkü lastik parlatma işlemi, araç lastiklerinizin ömrünü kısaltıyor. Neden mi? Dilerseniz bunu şöyle açıklayalım:Her lastiğin üretiminde, ozonat denilen bir madde kullanılıyor. Bu madde ise lastiklerin ortamdaki ozonattan etkilenerek, bozulmalarını engelliyor.
Öte yandan, lastiğin raf ömrünü uzatmaya yarayan en önemli maddelerden biri de lastiği, ozot bulunan ortamdan mümkün mertebe uzak tutmak. Lastik parlatma işlemi ise lastikteki bu ozonat denilen maddenin, aşınmasına neden oluyor. Ayrıca sprey dışında temizleme esnasında kullanılan arap sabunu gibi kimyasal temizleyiciler ile fırça gibi sert malzemeler de lastiğe zarar veren etmenler arasında yer alıyor. Bu nedenle biz, lastik temizleme işleminin yalnızca su ile yapılmasını öneriyoruz.
Yine de “ben bu işlemi seviyorum” diyenler için bu gibi ürünleri pek çok yerden satın alabileceklerini söyleyelim. Aracınızı devamlı olarak muayeneye götürdüğünüz servislerden ya da oto yıkamacılar ile yedek parça satan yerlerden lastik parlatıcılarını kolaylıkla temin edebilirsiniz. Seçim, sizin!